MBSR TRAINING

Mindfulnesstraining/MBSR

Hieronder volgt een uitleg over wat de MBSR- training is, de herkomst ervan en de werkingsprincipes.

MBSR staat voor Mindfulness Based Stress Reduction oftewel een training in aandacht met als doel spanningsklachten te verminderen. In het nederlands: AGSR- Aandacht Gerichte Stress Reductie.


Herkomst

De MBSR-training werd eind jaren zeventig ontwikkeld door dr. Jon Kabat-Zinn, microbioloog aan de universiteit van Massachusetts met interesse in meditatie en yoga.

Hij deed dit voor de groep patiënten die in het ziekenhuis uitbehandeld waren maar nog wel aan allerlei klachten leden. Hij wilde deze mensen een actieve methode bieden waardoor ze zelf iets konden doen om hun gezondheid en kwaliteit van leven te verbeteren.

Hij ontwikkelde een oefenprogramma waarin mensen leerden meer controle te verwerven over hun gedachten, emoties, pijn, vermoeidheid en stress. Hij boekte hier goede resultaten mee. Het programma is in de loop der jaren veelvuldig wetenschappelijk onderzocht en evidence-based, oftewel bewezen werkzaam bevonden. Hierdoor vindt de MBSR brede toepassing in vele sectoren van de maatschappij: ziekenhuizen, scholen gevangenissen en buurthuizen.

Door de inspanning van drie depressieonderzoekers: Segal, Teasdale en Williams wordt de MBSR getransformeerd tot een werkzame methode om terugval bij depressie te voorkomen. Zo vindt de mindfulnesstraining ook zijn ingang in de Geestelijke Gezondheids Zorg.

Op de pagina literatuur vind je vele verwijzingen naar verrichte onderzoeken.


Hoe werkt de mindfulnesstraining?

Het gaat om een intensief trainingsprogramma van 8 weken in oplettendheid, samatha, een meditatievorm uit de boeddhistische traditie. Oplettendheid betekent: je van elk moment bewust zijn. Daarvoor schenken we doelbewust aandacht aan dingen waar we gewoonlijk niet bij stilstaan.

Hierbij gaat het om een drietrapsraket:

1. Je maakt je los uit de automatische gewoonte van voortdurend afgeleid zijn door je gedachten. Gedachten gaan gewoonlijk over wat is geweest of nog komt en niet over wat er in het hier en nu gebeurt.
 
2. Je richt je aandacht op de ademhaling die continu aanwezig is, voortdurend verandert en altijd in het nu is.
3. Je neemt de waarnemerspositie in ten opzichte van wat zich afspeelt in je geest en lichaam en zo verwerf je inzicht in de werking van je geest en je omgang met de wereld om je heen.Praktijk voor Mindfulness Training, Mirjam Sigling, Andoornstraat 23, 1034ET, Amsterdam, Tel: 020-6370301
design by CHILIDESIGNERS